Зробити шашлик самому


Зробити шашлик самомуВже сезон відпочинку на природі, а який пік-нік без шашлику? Правда, інколи головне блюдо лісових галявин і садових альтанок получається, м'яко кажучи, неочікуваним.
Здавалося б, що тут складного - взяв м'ясо, запалив багаття, приготував. Але не все так просто. Ми підготували важливі рекомендації, як правильно приготувати шашлик.

М'ясо для шашлика

Заморожене м'ясо не підходить - тільки свіже! Якщо м'ясо - баранина, візьміть м'якоть задньої ноги, вирізку або корейку. Якщо мова йде про свинину - шийну частину. Віддаєте перевагу яловичині - купуйте грудинку або філе. До речі, в свіжому м'ясі після натискання, ямка швидко відновлюється. Спробуйте перевірити так перед тим, як купувати мясо на шашлик.

Оцет в маринаді для шашлика

Оцет, всупереч розхожій думці, не кращий маринад для м'яса. Якщо перетримати м'ясо в оцті, воно стане дуже жорстким. Не кажучи вже про кислий присмак. Не використовуйте оцет, якщо хочете приготувати найкращий шашлик.

Цибуля

Хорошим помякшувачем і універсальним маринадом є цибуля. Цибулю можна нарізати, а можна натерти або подрібнити в блендері і замаринувати в ній м'ясо. Шашлик в маринаді з цибулі виходить ніжним та соковитим.

Спеції

Спеції, марковані «для шашлику», годяться лише для того, щоб перебити смак і запах неякісного м'яса. Нічого, крім солі і перцю, в маринад додавати не потрібно. Поперчити, посолити - і все. Разом з цибулею перець та сіль є стандартними і невід'ємними інгредієнтами будь-якого маринаду.

Мінеральна вода

Дехто до цибулі, солі і перцю додає мінеральну воду. І не помиляється. Мінералка дійсно розпушує волокна. Тримати в мінеральній воді м'ясо слід мінімум ніч.

Маринад з ананасу

Тверде м'ясо можна пом'якшити в маринаді з ананасу. Подрібніть ананас в блендері і заправте мякотю м'ясо. В ананасі надзвичайно сильна кислота, яка просто на очах розм'якшує волокна. Вимочувати м'ясо в ананасовому маринаді потрібно не більше півгодини.

Посуд для маринаду

Важливий момент - посуд, в якому шашлик маринується. Як пластикова, так і алюмінієва посуда не підходять, оскільки окислююче середовище маринаду, взаємодіючи з матеріалом посуди, вбирає в себе не найкорисніші речовини. Правильно - скляні, емальовані або керамічні ємності.

Коли готувати шашлик

Готове вугілля використовуйте лише в екстрених випадках. Що спалили для виробництва магазинного вугілля, нікому не відомо. Цілі дрова будуть надійніші. Ні в якому разі не готуйте шашлик на яскраво-червоне вугілля.

М'ясо - окремо

Розповсюджена помилка - нанизувати на шампури м'ясо і овочі (помідори, кабачки, цибуля). Так, виглядає такий шашлик ошатно, але краса його коротка. Поки м'ясо прожариться, овочі згорять. Якщо хочете подати до м'яса запечені овочі, готуйте окремо.

Ступінь підсмажування

Шашлик зі свинини обов'язково прожарювати повністю. А ось телятина і баранина допускають різні варіанти прожарювання - від rare («з кров'ю») до well done («підошва»).

Джерело інформації: http://signa.co.ua/yak-gotuvaty-shashlyk-schob-ne-spalyty-jogo2020-07-05